Gavludsmykning i Nr. Snede

 

Midt i Jylland, midt på stilstandslinjen, på Hærvejens højderyg, 120 m over havet, imellem Kattegat og Vesterhavet, ligger Nørre Snede. Op igennem Jylland følger Hærvejen hovedvandskellet, mellem de vandløb, der dræner mod øst, og dem, der dræner mod vest. Den opstod, som et netværk af veje igennem det kuperede terræn, der tegner ’de tørre fødders sti’ fra bakketop til bakketop. Historisk set, hvor man har kunne drive sine stude, og i dag som borgernes lokale vandringer i hverdagen. Sådan er Hærvejen vokset sammen med landskabet, fra det nordligste Jylland til den tyske grænse og videre ud i verden.

”Snede” betyder ”kratskov”. Og her i det smukke, men også barske landskab, findes Danmarks største koncentration af egekrat. Nørre Snede ligger omringet af egekrat, i et af de områder, hvor der falder allermest nedbør i Danmark. Omkring byen findes mange vigtige grundvandsdepoter. Symbiosen imellem vandet og bevoksningen er tydelig.

Kunstprojektet ønsker at fremhæve vores deltagelse i verdenen som en brik i et stort og livgivende netværk. Vores liv på land er fuldstændigt forbundet med og i evig symbiose med hydrologien og jordens organismer. Vi er alle afhængige af vandets kredsløb, fra overfladevand til grundvand og hav. Projektet tager sin inspiration fra det omkringliggende istidslandskab, dets topografi og kulturhistorie. Som en sammenvævet organisme af linjer, stier og forbindelser, væver naturlige kredsløb sig ind og ud af hinanden i et gigantisk spindelvæv; hvor den ene arm tager fat, tager den andens gren eller tentakler over. Dette motiv er hovedmotivet for kunstværket på gavlen af Sydbanks bygning. Det er en katografi af den jyske højderyg og vandskel omkring Nørre Snede. Aftegnet på Sydbanks gavl med beslag og wires. Øverst og nederst fastgøres et stålprofil hvorimellem kartografien udspændes, og hvorimellem skumringens dug ledes ud over det topografiske og botaniske landskab, der hurtigt vokser frem henover facaden.

Der opstår et sammenvævet mikrokosmos af levende sameksistenser. Af vinter-egens kratskov og den vilde kaprifolies snoede grene. Begge med smukke hvide blomster og ranker, er de værtsplanter for blåhale-sommerfuglen, aftensværmerene og humlebierne. Kaprifolien dufter kun om aftenen, hvorved den har udvalgt sine slægtskaber med omhug.

Projektet er et forslag til gavludsmykning “Verdensmålsgavlene 17gavle.dk” i 2021.

Previous
Previous

Gl Køgelandevej - pauserum, mødeplads

Next
Next

Hedeland trailcenter